Strona główna  |  Wydawnictwo  |  Wydania cyfrowe  |  Kontakt  |  Reklama

 
Aktualności

»


Kulinarne starcie w Koszęcinie

W tym roku Festiwal Śląskie Smaki zawita do Koszęcina. Już 11 czerwca w siedzibie Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny – tegorocznego współorganizatora Festiwalu, zmierzą się w kulinarnej rywalizacji o Złote Durszlaki i tytuł Eksperta Śląskich Smaków specjaliści od gotowania z całego Śląska, i nie tylko.


Organizatorzy mają nadzieję, że Koszęcin stanie się inspiracją dla uczestników konkursu kulinarnego – głównego punktu imprezy. Od lat konkurs budzi wiele emocji, przede wszystkim
ze względu na fakt wysokiego poziomu kulinarnego i że wystartować może w nim każdy: profesjonaliści, uczniowie szkół gastronomicznych czy amatorzy. Jednak to nie tylko zacięta kulinarna walka, ale również dobra zabawa i możliwość odświeżenia zapomnianych, regionalnych przepisów.

Taki bowiem cel – ożywianie i kultywowanie najlepszych kulinarnych tradycji – stawia przed sobą organizator tego wydarzenia Śląska Organizacja Turystyczna. Z tego też powodu, by wciąż odkrywać  lokalne smaki, nie tylko kuchni śląskiej, ale i innych tradycji kulinarnych, np. beskidzkich, czy jurajskich, Festiwal co roku odbywa się w innym miejscu naszego województwa. W tym roku w konkursie kulinarnym pojawią się między innymi: raki w winie z konfiturą z płatków róż, czy zupa krem z kiszonego ogórka z popcornem z krupnioka, kluseczki grzybowe czy grzybionka.

Ale nie tylko uczestnicy konkursu zmierzą się z grzybowymi tradycjami kulinarnymi. To wyzwanie stoi przede wszystkim przed kucharzami, którzy zmierzą się w Bitwie Smaków, czyli pokazie gotowania na żywo
w wykonaniu Remigiusza Rączki i Sebastiana Humskiego. Temat Bitwy to „Kurka kontra gąska,
czyli grzybowe wariacje kulinarne”
. Kto wygra kulinarny pojedynek? Przekonamy się już 11 czerwca!

 

Oprócz wymiaru kulinarnego Festiwal to także uczta artystyczna. Po 11 latach przerwy na wydarzeniu pojawi się ponownie Kabaret Rak, a o oprawę muzyczną zadba, jak co roku,  wspaniały Zespół Pieśni i Tańca  „Śląsk”. Oprócz tego na Festiwalu inne zespoły muzyczne,  stoiska gastronomiczne, animacje i konkursy dla dzieci.

 

Osoba do kontaktu:

Marta Grygny

Śląska Organizacja Turystyczna

tel.: 32 207 207 3

mail: marta@slaskie.travel

 

Data wydarzenia: 11 czerwca 2017r.

Miejsce wydarzenia: Zespół Pałacowo -Parkowy w Koszęcinie - siedziba Zespołu Pieśni i  Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny, ul. Zamkowa 3; 42-286 Koszęcin.

Program  wydarzenia *:

13:00 –  Oficjalne otwarcie Festiwalu

13:00   16:00 Konkurs kulinarny „Śląskie Smaki”

13:15 – 14:20 Występ Zespołu Kola & Jula

14:30 – 15:30 Specjalny program muzyczny dla „Śląskich Smaków” w wykonaniu artystów Zespołu „Śląsk”

15:30 – 16:45 Występ kabaretu „RAK”

17:00 – Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego i wręczenie nagród laureatom konkursu

17:30 – Bitwa Smaków, czyli kurka kontra gąska! Pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Sebastiana Humskiego

18:30 – Galowy Koncert Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny

19:30 – Zakończenie Festiwalu

 

 

*Organizatorzy zastrzegają sobie możliwość zmian w programie

2017-06-02 15:07:00

powrót

Dołącz do dyskusji na stronie

»

Komentarz:
Text:
Podpis:
Nazwa:
WWW:

Wysłanie komentarza oznacza ze zgadzam się na regulamin.
Dołącz do dyskusji na FB

»

 
Sylwetka

»




»Katarzyna Krawiczyńska, właścicielka biura Herkules Express w Słupsku  » więcej





Newsletter

»

Zamów newsletter