Strona główna  |  Wydawnictwo  |  Wydania cyfrowe  |  Kontakt  |  Reklama

 
Aktualności

»


VIII FORUM AGENTÓW
Cypr - Partner Konkursu Agent Roku 2019  

Cypr to raj dla aktywnych, gdzie słońce świeci przez cały rok. Ze swoim położeniem, klimatem, infrastrukturą i krajobrazami, wyspa pozwala idealnie łączyć wypoczynek z aktywnością sportową. 

 

Kiedy jechać?

Sezon turystyczny na Cyprze trwa 365 dni w roku, a wybór daty wyjazdu zależy od celu podróży. Najcieplej jest w środku lata, gdy średnie temperatury powietrza sięgają 35 st. C (woda ma wówczas ok. 26 st. C). Najprzyjemniejsze warunki do zwiedzania i uprawiania sportów panują od wiosny do jesieni, kiedy jest ciepło, ale nie upalnie.   

Jak dotrzeć?

Bezpośrednich lotów na wyspę jest kilkanaście tygodniowo, z kilku miast Polski. Są wśród nich zarówno rejsowe loty tanimi i regularnymi liniami, a także czartery z kilku miast Polski. Większość ląduje w Larnace, a niektóre w Pafos. Lot trwa ok. 3 godziny.

Dokumenty

Cypr należy do Unii Europejskiej, zatem dokumentem uprawniającym do bezwizowego wjazdu i pobytu na terytorium Republiki Cypryjskiej do 90 dni jest dowód osobisty lub paszport. Przejścia graniczne znajdują się na lotniskach w Larnace i Pafos oraz w portach w Larnace, Pafos i Limassol.

Jak poruszać się po wyspie?

Najlepszym sposobem na podróżowanie po wyspie jest wynajęcie samochodu, a w przypadku grup – minibusu lub autokaru. Na wyspie obowiązuje ruch lewostronny, a Cypryjczycy traktują nieprzywykłych do lewostronnego ruchu turystów z cierpliwością i życzliwie. Pojazdy z wypożyczalni zostały zaopatrzone w tablice rejestracyjne w kolorze czerwonym. Cypr ma znakomicie rozwiniętą sieć drogową z autostradami łączącymi większe nadmorskie kurorty i stolicę. Transfery z lotnisk i przejazdy między kurortami, a nawet wyprawy w głąb wyspy, gdzie drogi bywają kręte i wąskie, zajmują niewiele czasu. Informacje o transporcie publicznym znajdują się na stronie www.visitcyprus.com

Jedzenie

Na Cyprze jedzenie jest jednym z najważniejszych elementów życia towarzyskiego. Biesiady i spotkania rodzinne zawsze odbywają się przy stołach uginających się od potraw i trunków. W należącej do świata śródziemnomorskiego kuchni splatają się na Cyprze wpływy z trzech kontynentów, jest więc smacznie, zdrowo i niezwykle różnorodnie. Na stołach królują owoce morza, warzywa, oliwki, ser, mięsa, a także wyśmienite wina. Najlepszym sposobem na poznanie cypryjskiej kuchni jest zamówienie w „tawernie” meze (może być mięsne lub rybne). To zestaw różnorodnych, niewielkich porcji potraw, stanowiący prawdziwy przekrój kuchni cypryjskiej.

Zapraszamy do  poznania pełnej oferty Cypru na VIII Forum Agentów. 

2019-10-23 10:07:00

powrót

Dołącz do dyskusji na stronie

»

Komentarz:
Text:
Podpis:
Nazwa:
WWW:

Wysłanie komentarza oznacza ze zgadzam się na regulamin.
Dołącz do dyskusji na FB

»

 
Sylwetka

»




»Katarzyna Krawiczyńska, właścicielka biura Herkules Express w Słupsku  » więcej





Newsletter

»

Zamów newsletter