Przewodnik MICHELIN rozszerza zestawienie najlepszych restauracji w Polsce o Wrocław. Stolica Dolnego Śląska dołączy do województwa mazowieckiego (Warszawa), małopolskiego (Kraków), wielkopolskiego (Poznań) i pomorskiego (Gdańsk, Gdynia i Sopot). Tym samym liczba lokalizacji ujętych w Przewodniku wzrasta do pięciu.
Pełne zestawienie restauracji rekomendowanych w tegorocznej edycji Przewodnika MICHELIN Polska zostanie opublikowane 10 czerwca 2025 roku.
Inspektorzy Przewodnika MICHELIN podczas wizyty we Wrocławiu odkryli bardzo zróżnicowaną scenę gastronomiczną, od hiszpańskiej po koreańską. Szczególnie spodobała im się jednak nowoczesna kuchnia polska, inspirowana lokalnymi tradycjami i narodowymi smakami. Wpływy z regionu Dolnego Śląska wysuwały się często na pierwszy plan, a szefowie kuchni, ubrani zazwyczaj na biało, z dumą prezentowali lokalne produkty i przepisy. Inspektorzy zwrócili również uwagę na młodzieńczą energię i świeże spojrzenie na przyszłość miasta, które w dużej mierze wynikają z obecności środowiska akademickiego oraz panujących tu wspaniałych wartości.
- Po dodaniu Gdańska, Gdyni i Sopotu do Przewodnika MICHELIN Polska w 2024 roku, obecnie cieszymy się z rozszerzenia zestawienia o Wrocław. To daje nam możliwość wyróżnienia jeszcze większej liczby utalentowanych szefów kuchni w kraju i podkreślenia dynamicznego rozwoju sceny kulinarnej w Polsce - powiedział Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodnika MICHELIN. - Nasi anonimowi Inspektorzy spędzili czas, odkrywając to piękne i tętniące życiem miasto – z jego bogatą historią i nieoczywistym urokiem, który może niejednego zaskoczyć. Spacerowali po Starym Mieście – w tym Ostrowie Tumskim – podziwiając jego wspaniałą architekturę i wyjątkową atmosferę. Z zachwytem oglądali imponujący rynek oraz charakterystyczne zabytki, takie jak gotycki ratusz, Katedrę czy Pałac Królewski. Nie mogli też przejść obojętnie obok słynnych wrocławskich krasnali – niezwykłej kolekcji ponad 800 figurek rozsianych po całym mieście – dodaje.
Przewodnik MICHELIN niezmiennie śledzi rozwój kulinarnych miejsc na świecie, kierując się w swoich wyborach wyłącznie ocenami anonimowych inspektorów. Selekcja restauracji pozostaje niezależna i oparta na jednolitych kryteriach stosowanych globalnie. Przewodnik MICHELIN współpracuje z lokalnymi organizacjami turystycznymi – w tym przypadku z Polską Organizacją Turystyczną – a więc proces wyboru restauracji jest całkowicie niezależny, a partnerstwa ograniczają się wyłącznie do działań marketingowych i promocyjnych.
- Współpraca Polskiej Organizacji Turystycznej ze znanym na całym świecie Przewodnikiem MICHELIN zaowocowała kolejnym sukcesem. Wrocław i Dolny Śląsk dołączyły do grona czterech polskich regionów, które znalazły się już w tej prestiżowej publikacji, z czego jestem niezmiernie dumny. Tradycje kulinarne są nierozerwalnie powiązane z legendarną polską gościnnością, która z kolei doskonale wpisuje się w najnowsze światowe trendy turystyczne. Bardzo się cieszę, że polska oferta kulinarna jest tak wysoko ceniona przez międzynarodowych turystów, ponieważ stwarza to wspaniałe możliwości promocji naszego kraju – powiedział Rafał Szmytke, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej.
Tegoroczne zestawienie restauracji w Polsce zostanie przygotowane w oparciu o sprawdzoną, wieloletnią metodologię Przewodnika MICHELIN. Ocenie podlegają jakość składników, harmonia smaków, opanowanie technik kulinarnych, osobowość szefa kuchni wyrażona w daniach oraz konsekwencja – zarówno w menu, jak i na przestrzeni czasu. MBG