REGIONY
Poznań i okolice zapraszają na dania regionalne w ramach "Smacznego lata"
W lipcu i sierpniu miłośnicy dobrej kuchni będą mieli wyjątkową okazję, by odkryć bogactwo wielkopolskich smaków. Wybrane restauracje w Poznaniu i okolicy, które na co dzień sięgają po lokalne produkty, inspirują się kuchnią regionalną oraz tradycją domowego gotowania, przygotowały degustacyjne menu regionalne. Jan Mazurczak, prezes Zarządu Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, która koordynuje akcję, informuje, że akcja ma na celu promocję kulinarnego dziedzictwa poprzez jego współczesną interpretację: autorską, sezonową i opartą na jakości.
Każda restauracja biorąca udział w projekcie samodzielnie komponuje menu w oparciu o lokalne produkty i przepisy. To najczęściej trzy dania, ale ich liczba, styl podania oraz cena zależą od koncepcji i charakteru lokalu. Dodatkowo w zestawach mogą znaleźć się również propozycje dodatkowe, takie jak pairing dań z winami, piwami rzemieślniczymi lub napojami bezalkoholowymi. Wszystkie serwowane potrawy łączy to, że zawierają składniki regionalne z Wielkopolski lub odwołują się do lokalnych tradycji kulinarnych.
Lista 16 lokali biorących udział w akcji oraz szczegóły ich ofert na stronie PLOT. MO, foto Dwór Skrzynki/PLOT
2025-07-03 12:56:00
powrót
Dołącz do dyskusji na stronie
»