Toruń promuje turystykę kulinarną
W Toruniu odbyła się IV edycja Targów Turystycznych Wypoczynek. Impreza jest jeszcze młoda, ale zainteresowanie nią wzrasta z roku na rok. Tgoroczna edycja mile nas zaskoczyła. Ze strony wystawców i zwiedzających zauważamy zwiększoną frekwencję. – mówi Magdalena Mieszkalska z Targów Toruńskich.
W imprezie wzięło udział 90 wystawców i jak deklarują organizatorzy, 4 tys. zwiedzających. Swoją ofertę prezentowały m.in. biura podróży, touroperatorzy, ośrodki wypoczynkowe, hotele i pensjonaty. Wśród wystawców pojawiły się także ośrodki spa i gospodarstwa agroturystyczne. W tym roku nie zabrakło również prezentacji miast, nie tylko z regionu, ale i z całej Polski, m.in. z Ustki, Zamościa, Lubelszczyzny oraz Podkarpacia. Podobnie jak w poprzednich latach targom towarzyszył Toruński Festiwal Smaków, na którym można było degustować, a także zakupić produkty tradycyjne woj. kujawsko-pomorskiego, np. ekologiczne pieczywo, wędliny i mięso, kołudzkie sery owcze, kawę orkiszową czy podpiwek kujawski. W związku z rosnącym zainteresowaniem turystyką kulinarną i ekologiczną zorganizowano konferencję „Kuchnia kopernikańska, czyli co jadł Mikołaj Kopernik” oraz „Kopernikański obiad prezydencki”. W tym roku odbył się także konkurs kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia, w którym szefowie kuchni opracowywali dania w oparciu o historyczne receptury. Pomysł na ten konkurs nie jest przypadkowy, ponieważ władze miasta liczą na to, że może on inspirować do stworzenia unikatowej oferty gastronomicznej miasta, opartej na smakach kojarzonych z Toruniem. – Jeśli chodzi o kolejne edycje, to będziemy szli w tym samym kierunku co dotychczas. Kolejny rok zapewne przyniesie nowe pomysły – zapowiada Mieszkalska. MGO
2014-04-17 15:56:00
powrót
Dołącz do dyskusji na stronie
»