Szybkie tempo życia jakie narzuca nam współczesny świat powoduje, że na co dzień coraz częściej zdarza nam się jeść byle co i byle jak, w dodatku bez smaku i polotu. Rosnąca popularność kuchni tradycyjnej opartej na dawnych recepturach, skomponowanej ze składników hodowanych w małych ekologicznych gospodarstwach, sugeruje jednak, że w kuchni cenimy jakość i tęsknimy za dobrymi smakami.
Gdzie je odnaleźć, jak ich szukać? Polska jest pod tym względem niezwykle atrakcyjna. Praktycznie każdy region zdołał stworzyć swoje niepowtarzalne dziedzictwo kulturalne, które teraz poznawać możemy przemierzając coraz liczniej powstające szlaki kulinarne. Wiodą przez wielkie miasta, miasteczka, wsie i gospodarstwa agroturystyczne, które za cel postawiły sobie dostarczanie turystom najlepszych kulinarnych podniebienia.
Poszukiwanie polskich tradycji kulinarnych nie musi ograniczać się zresztą tylko do degustacji potraw. Dużej dawki wiedzy o smakach i daniach dają też warsztaty kulinarne organizowane (zazwyczaj) przez gospodarstwa agroturystyczne, muzea poświęcone historii kulinariów, pikniki czy festiwale żywnościowe i kulinarne, których na mapie jest coraz więcej, wreszcie blogi podróżniczo-kulinarne. Bez większych wątpliwości można więc stwierdzić, że kuchnia regionalna, nie tylko w Polsce, od kilku lat przeżywa prawdziwy renesans.
Zapraszamy do lektury
PDF do pobrania w czytelni wydań elektronicznych WT
Turystyka Kulinarna 2016
Wydanie specjalne „Wiadomości Turystyczne”
wrzesień 2016