Organizatorzy mają nadzieję, że Koszęcin stanie się inspiracją dla uczestników konkursu kulinarnego – głównego punktu imprezy. Od lat konkurs budzi wiele emocji, przede wszystkim
ze względu na fakt wysokiego poziomu kulinarnego i że wystartować może w nim każdy: profesjonaliści, uczniowie szkół gastronomicznych czy amatorzy. Jednak to nie tylko zacięta kulinarna walka, ale również dobra zabawa i możliwość odświeżenia zapomnianych, regionalnych przepisów.
Taki bowiem cel – ożywianie i kultywowanie najlepszych kulinarnych tradycji – stawia przed sobą organizator tego wydarzenia Śląska Organizacja Turystyczna. Z tego też powodu, by wciąż odkrywać lokalne smaki, nie tylko kuchni śląskiej, ale i innych tradycji kulinarnych, np. beskidzkich, czy jurajskich, Festiwal co roku odbywa się w innym miejscu naszego województwa. W tym roku w konkursie kulinarnym pojawią się między innymi: raki w winie z konfiturą z płatków róż, czy zupa krem z kiszonego ogórka z popcornem z krupnioka, kluseczki grzybowe czy grzybionka.
Ale nie tylko uczestnicy konkursu zmierzą się z grzybowymi tradycjami kulinarnymi. To wyzwanie stoi przede wszystkim przed kucharzami, którzy zmierzą się w Bitwie Smaków, czyli pokazie gotowania na żywo
w wykonaniu Remigiusza Rączki i Sebastiana Humskiego. Temat Bitwy to „Kurka kontra gąska,
czyli grzybowe wariacje kulinarne”. Kto wygra kulinarny pojedynek? Przekonamy się już 11 czerwca!
Oprócz wymiaru kulinarnego Festiwal to także uczta artystyczna. Po 11 latach przerwy na wydarzeniu pojawi się ponownie Kabaret Rak, a o oprawę muzyczną zadba, jak co roku, wspaniały Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk”. Oprócz tego na Festiwalu inne zespoły muzyczne, stoiska gastronomiczne, animacje i konkursy dla dzieci.
Osoba do kontaktu:
Marta Grygny
Śląska Organizacja Turystyczna
tel.: 32 207 207 3
mail: marta@slaskie.travel
Data wydarzenia: 11 czerwca 2017r.
Miejsce wydarzenia: Zespół Pałacowo -Parkowy w Koszęcinie - siedziba Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny, ul. Zamkowa 3; 42-286 Koszęcin.
Program wydarzenia *:
13:00 – Oficjalne otwarcie Festiwalu
13:00 – 16:00 – Konkurs kulinarny „Śląskie Smaki”
13:15 – 14:20 Występ Zespołu Kola & Jula
14:30 – 15:30 Specjalny program muzyczny dla „Śląskich Smaków” w wykonaniu artystów Zespołu „Śląsk”
15:30 – 16:45 Występ kabaretu „RAK”
17:00 – Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego i wręczenie nagród laureatom konkursu
17:30 – Bitwa Smaków, czyli kurka kontra gąska! Pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Sebastiana Humskiego
18:30 – Galowy Koncert Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny
19:30 – Zakończenie Festiwalu
*Organizatorzy zastrzegają sobie możliwość zmian w programie