9 sierpnia w Warszawie uroczyście podsumowano konkurs organizowany przez Polską Organizację Turystyczną - „Na wsi najlepiej – 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej”. Głównym celem konkursu jest identyfikowanie i promocja najciekawszych i najbardziej wartościowych atrakcji i miejsc związanych z turystyką wiejską.
W tym roku do rywalizacji przystąpiło 169 obiektów, o 47 proc. więcej niż w pierwszej edycji. Zwiększył się też poziom reprezentowany przez obiekty. - To pokazuje jak potrzebny jest ten projekt. Serdecznie gratuluję laureatom i mam nadzieję, że kolejne edycje konkursu pomogą odkryć równie interesujące miejsca, przyczyniając się do ich promocji. Chcemy, aby Polacy byli coraz bardziej świadomi walorów rodzimej turystyki oraz szerokiej oferty, którą znajdziemy na wsiach – mówił uroczystości Robert Andrzejczyk, prezes POT.
Obiekty oceniane były w czterech kategoriach: „Wypoczynek u rolnika”, „Wypoczynek na wsi”, „Oferta uzupełniająca wypoczynek na wsi” i „Tradycyjna kuchnia polskiej wsi”. Najwięcej ofert pochodziło z województw małopolskiego i warmińsko-mazurskiego.
Kapituła złożona z przedstawicieli ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi, ministerstwa sportu i turystyki, POT, reprezentantów środowisk turystyki wiejskiej, doradztwa rolniczego, marketingu i mediów wyłoniła w każdej kategorii jednego laureata i dwóch wyróżnionych. Nagrodzeni otrzymali, poza pamiątkowymi statuetkami i dyplomami, pakiety promocyjne obejmujących m.in. prezentację w wydawnictwie, które będzie promowane m.in. na targach i w siedzibach regionalnych i lokalnych organizacji turystycznych. MO
Laureaci konkursu:
Wypoczynek u rolnika
-
Folwark „Wrzosówka” Holiday Home
-
Gospodarstwo Ekoagroturystyczne – Zagroda Edukacyjna „Kamez”
-
Siedlisko Leluja
Wypoczynek na wsi
-
Agroturystyka Pod Jabłonią
-
Pod Tulipanem i Domek na górce
-
Chatka Włóczykija
Oferta uzupełniająca wypoczynek na wsi
-
Małopolska wieś z Tradycją
-
Agroturystyka Polana i Brzozowy Dworek
-
Bieszczadzka szkoła rzemiosła
Tradycyjna kuchnia polskiej wsi
-
Dworek Tradycja
-
Podlaski Szlak Kulinarny
-
Smakiem Kaszubskiej Żurawiny