WYDARZENIA
Olecko z pojedynkiem kulinarnym
W Amfiteatrze oleckim położonym nad Jeziorem Oleckim Wielkim 21 września rozegrano pojedynek kulinarny - „Tradycja i Nowoczesność”. Celem pojedynku była promocja tradycyjnej kuchni poprzez przygotowanie tych samych typowych dla regionu mazurskich dań, na dwa sposoby – tradycyjny i nowoczesny.
Koła Gospodyń Wiejskich stanęły w szranki z profesjonalnymi kucharzami , którzy przygotowali regionalne dania z Warmii i Mazur w sposób nowoczesny. Pojedynek poprowadziła autorka kilkunastu książek promujących miasta, regiony i miejsca poprzez dziedzictwo kulinarne, promotorka kulinarna Elżbieta Tomczyk-Miczka.
Była też okazja do degustacji tradycyjnej kartoflanki oraz promocji Olecka słynącego z największego rynku w Polsce, ogromnych terenów zielonych z dobrą infrastrukturą sportową i ciekawej historii. Sąsiedztwo Puszczy Boreckiej otaczającej miasto od strony północno-zachodniej oraz droga z Wielkich Jezior Mazurskich na Pojezierze Suwalsko-Augustowskie dają wiele możliwości turystom aktywnym. Jak podkreśliła zasiadająca w jury pojedynku wiceburmistrz Olecka Sylwia Wieloch: dziedzictwo kulinarne ma w działaniach promocyjnych miasta znaczenie szczególne. Założeniem konkursu jest to, by potrawy konkursowe znalazły się w menu oleckich restauracji. Władze miasta są zainteresowane włączeniem pojedynku kulinarnego do wydarzeń cyklicznych i kontynuowanie imprezy w sezonie letnim, bo to doskonała okazja na przyciągniecie turystów odpoczywających w Olecku oraz okolicach.
Impreza była sfinansowana ze środków finansowych samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
2019-10-10 11:59:00
powrót
Dołącz do dyskusji na stronie
»