Kiedy jechać?
Sezon turystyczny na Cyprze trwa 365 dni w roku, a wybór daty wyjazdu zależy od celu podróży. Najcieplej jest w środku lata, gdy średnie temperatury powietrza sięgają 35 st. C (woda ma wówczas ok. 26 st. C). Najprzyjemniejsze warunki do zwiedzania i uprawiania sportów panują od wiosny do jesieni, kiedy jest ciepło, ale nie upalnie.
Jak dotrzeć?
Bezpośrednich lotów na wyspę jest kilkanaście tygodniowo, z kilku miast Polski. Są wśród nich zarówno rejsowe loty tanimi i regularnymi liniami, a także czartery z kilku miast Polski. Większość ląduje w Larnace, a niektóre w Pafos. Lot trwa ok. 3 godziny.
Dokumenty
Cypr należy do Unii Europejskiej, zatem dokumentem uprawniającym do bezwizowego wjazdu i pobytu na terytorium Republiki Cypryjskiej do 90 dni jest dowód osobisty lub paszport. Przejścia graniczne znajdują się na lotniskach w Larnace i Pafos oraz w portach w Larnace, Pafos i Limassol.
Jak poruszać się po wyspie?
Najlepszym sposobem na podróżowanie po wyspie jest wynajęcie samochodu, a w przypadku grup – minibusu lub autokaru. Na wyspie obowiązuje ruch lewostronny, a Cypryjczycy traktują nieprzywykłych do lewostronnego ruchu turystów z cierpliwością i życzliwie. Pojazdy z wypożyczalni zostały zaopatrzone w tablice rejestracyjne w kolorze czerwonym. Cypr ma znakomicie rozwiniętą sieć drogową z autostradami łączącymi większe nadmorskie kurorty i stolicę. Transfery z lotnisk i przejazdy między kurortami, a nawet wyprawy w głąb wyspy, gdzie drogi bywają kręte i wąskie, zajmują niewiele czasu. Informacje o transporcie publicznym znajdują się na stronie www.visitcyprus.com
Jedzenie
Na Cyprze jedzenie jest jednym z najważniejszych elementów życia towarzyskiego. Biesiady i spotkania rodzinne zawsze odbywają się przy stołach uginających się od potraw i trunków. W należącej do świata śródziemnomorskiego kuchni splatają się na Cyprze wpływy z trzech kontynentów, jest więc smacznie, zdrowo i niezwykle różnorodnie. Na stołach królują owoce morza, warzywa, oliwki, ser, mięsa, a także wyśmienite wina. Najlepszym sposobem na poznanie cypryjskiej kuchni jest zamówienie w „tawernie” meze (może być mięsne lub rybne). To zestaw różnorodnych, niewielkich porcji potraw, stanowiący prawdziwy przekrój kuchni cypryjskiej.
Zapraszamy do poznania pełnej oferty Cypru na VIII Forum Agentów.