Strona główna  |  Wydawnictwo  |  Wydania cyfrowe  |  Kontakt  |  Reklama

 
Aktualności

»


WYDARZENIA

Ambasada Włoch podsumowała Tydzień Kuchni Włoskiej na Świecie 2023



Spotkania z nagrodzonymi mistrzami kuchni, seminaria na temat kulinarnej sztuki i włoskiego stylu życia, pokazy gotowania oraz warsztaty – tak w tym roku wyglądał Tydzień Kuchni Włoskiej. Wydarzenie zorganizowała Ambasada Włoch w Polsce.

Regularnie co rok, włoskie ambasady na całym świecie organizują rozmaite wydarzenia promujące wyjątkową kuchnię ich kraju, wysokiej jakości produkty oraz kulinarną filozofię. Każdą edycję włoskiego tygodnia wyróżnia unikatowe hasło. Tegoroczne „Przy stole z kuchnią włoską: zdrowo i smacznie”. Settimana della Cucina Italiana nel Mondo 2023, bo tak nazywało się to wydarzenie, odbywało się od 13 do 19 listopada.

- Tydzień Kuchni Włoskiej na Świecie jest okazją do promowania nie tylko tradycyjnych smaków oraz kulinarnych nowości zróżnicowanej kuchni włoskiej wywodzącej się z naszych regionów, ale również stylu odżywiania, który jest zarazem zdrowy i pełen smaku – mówi Luca Franchetti Pardo, ambasador Włoch w Polsce. - W tym celu podjęliśmy skoordynowane działania wspólnie z całą siecią instytucji włoskich w Polsce, obejmującą Włoskie Instytuty Kultury w Warszawie i Krakowie, Biuro Promocji Handlu ICE, konsulów honorowych, Comites oraz stowarzyszenia włoskich przedsiębiorców – wymienia.

Tydzień włoskiej sztuki kulinarnej uwieńczony został galową kolacją w Warszawie, której gościem specjalnym był wyróżniony gwiazdką Michelin szef restauracji „Il Flauto di Pan” w Villa Cimbrone w Ravello (Salerno), mistrz Lorenzo Montoro. Motywem przewodnim uroczystości były smaki Wybrzeża Amalfitańskiego. MG

2023-11-24 10:20:00

powrót

Dołącz do dyskusji na stronie

»

Komentarz:
Text:
Podpis:
Nazwa:
WWW:

Wysłanie komentarza oznacza ze zgadzam się na regulamin.
Dołącz do dyskusji na FB

»

 
Sylwetka

»




»Sylwester Gadomski, właściciel biura PoraWakacji.pl w Zgierzu  » więcej






Newsletter

»

Zamów newsletter