POLSKA
Polska kuchnia nadal w kręgu zainteresowań POT
Najlepsi polscy restauratorzy i Polska Organizacja Turystyczna zorganizowali kolację, która przygotowali laureaci prestiżowego tytułu BIB Gourmand. Wyróżnienie przyznawane jest przez inspektorów Michelin restauracjom, które oferują doskonałą jakość produktów w atrakcyjnej cenie.
Szefowie kuchni z warszawskich, krakowskich oraz poznańskich restauracji zaprosili gości w podróż po smakach, które zostały docenione przez najbardziej opiniotwórczy przewodnik kulinarny świata - Michelin Guide.
Kolacja składająca się z siedmiu dań przygotowana została wspólnie przez siedmiu szefów kuchni i stanowiła swoistą podróż po mapie polskich kulinariów. By podkreślić wyjątkowy kunszt przygotowanych dań, dla każdego z nich wykonana została specjalna grafika autorstwa znakomitego artysty Tempeza, oddająca charakter poszczególnych restauracji oraz ich dań. Dzieła nawiązywały do słynnego ludzika Michelin – Bibendum i były hołdem oddanym przewodnikowi Michelin Guide, który od ponad stu lat ocenia restauracje.
- Dzięki rozpoczęciu w 2023 roku współpracy ze słynnym Przewodnikiem Michelin nasz kraj jako destynacja turystyczna trafiła do czołówki miejsc, które warto odwiedzić nie tylko ze względu na atrakcyjność oferty turystycznej, ale także na wysoki poziom kulinariów – mówi Rafał Szmytke, prezes POT. - W ten sposób nasz kraj zaznaczył swoja obecność w światowych trendach turystyki kulinarnej. Wszyscy rozkoszujemy się dobrą kuchnią, dlatego szlaki kulinarne będą zawsze w obszarze zainteresowań turystów. A jeśli gotują dla nas mistrzowie kuchni, proponując lokalne produkty najwyższej jakości, mamy szansę jako kraj przyciągnąć najbardziej wybredne podniebienia – dodaje.
W Centrum Praskim Koneser w Warszawie swoje dania zaprezentowały: poznańskie restauracje TU.Restaurant oraz Fromażeria, krakowska restauracja MOLAM oraz warszawskie: Ale wino, Kieliszki na Próżnej, Koneser Grill oraz Le Braci. MG
2024-04-22 07:19:00
powrót
Dołącz do dyskusji na stronie
»