REGIONY
Ziemia tarnowska chce być kojarzona
ze słodkościami
Ziemia tarnowska coraz mocniej zaznacza swój ślad na kulinarnej mapie Polski. W listopadzie ubiegłego roku, podczas Wielkich Tarnowskich Dionizji, zadebiutował piernik tarnowski. Słodki wypiek nawiązujący do istniejącej w Tarnowie na przełomie XIX i XX w. fabryki cukierków, pierników i bombonów deserowych ma w założeniu stać się wyróżnikiem tego zakątka Małopolski, który turyści będą traktowali jako pamiątkę, suwenir. Jest szansa, że wkrótce podobnych pamiątek ziemi tarnowskiej przybędzie. Lokalna Grupa Działania Dunajec-Biała chce stworzyć w Zakliczynie fabrykę czekolady. Poczyniła w tym kierunku pewne kroki, wybierając miejsce, gdzie znajdować się będzie manufaktura. Według planów w budynku odbywać się będzie produkcja łakoci, m.in. bombonów czekoladowych, będzie też miejsce do prowadzenia warsztatów. Budowa manufaktury miałaby ruszyć na wiosnę tego roku, koszt realizacji inwestycji to 2,5 mln zł, na co miałyby być pozyskane np. unijne.
Słodkości docelowo znajdą się na Szlaku Kulinarnym marki EnoTarnowskie. MO, foto www.tarnow.pl
2025-01-07 07:17:00
powrót
Dołącz do dyskusji na stronie
»