W nowym przewodniku Michelin Guide 2025 wyróżniono łącznie 37 restauracji na Litwie, co stanowi znaczny wzrost w porównaniu z ubiegłoroczną edycją. W tym roku podwoiła się również liczba lokali z nagrodą Bib Gourmand, wyróżniających się doskonałym stosunkiem jakości do ceny.
Inspektorzy Michelin docenili nie tylko jakość serwowanych dań, ale też zaangażowanie litewskich lokali w zakresie zrównoważonego rozwoju, przyznając Zieloną Gwiazdkę Michelin restauracji Demo w Wilnie za wzorowe praktyki ekologiczne. Lokal ten dołączył do ubiegłorocznego laureata Zielonej Gwiazdki, Red Brick, zlokalizowanego we wsi Radiškis. W ramach konkursu wyłoniono również najlepszego młodego szefa kuchni oraz sommeliera na Litwie.
- To świetny przykład tego, jak sumienna praca, inwestycje w jakość i kreatywność przynoszą realne skutki ekonomiczne. Nasz sektor restauracyjny, pomimo trudnego otoczenia geopolitycznego i ekonomicznego, wykazuje odporność i zdolność do tworzenia wartości dodanej, znacząco przyczyniając się do kształtowania międzynarodowego wizerunku kraju - mówi Lukas Savickas, minister gospodarki i innowacji Litwy.
Według szefowej litewskiej krajowej agencji promocji turystyki, Lithuania Travel, Olgi Gončarovej, druga edycja przewodnika Michelin Guide Lithuania pokazuje, że Litwa coraz bardziej ugruntowuje i umacnia swoją pozycję na światowej mapie kulinarnej. - Nasi szefowie kuchni i zespoły restauracji udowadniają, że nie tylko utrzymują wysoki poziom mistrzostwa, ale także nieustannie dążą do doskonałości. Te wyniki nie są tylko uznaniem bieżących osiągnięć – są również silną zachętą do dalszego rozwijania możliwości turystyki gastronomicznej na Litwie. Jesteśmy przekonani, że to międzynarodowe uznanie zwiększy ruch turystyczny i zachęci odwiedzających do przedłużenia pobytu w naszym kraju – dodaje Olga Gončarova.
Równolegle z prezentacją najnowszej edycji Przewodnika Michelin, Litwa gościła swój pierwszy finał krajowy konkursu kulinarnego Bocuse d’Or. Zapoczątkowane w 1987 r. przez legendarnego szefa kuchni Paula Bocuse „mistrzostwa świata szefów kuchni”, są powszechnie uznawane za jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie. Konkurs rzuca wyzwanie profesjonalistom, którzy pod presją czasu przygotowują popisowe dania.
Według Olgi Gončarovej turystyka gastronomiczna jest jednym z najszybciej rozwijających się światowych trendów turystycznych, więc te dwa przełomowe wydarzenia nie tylko wzmacniają międzynarodowy wizerunek Litwy, ale także stwarzają nowe możliwości przyciągnięcia jeszcze większej liczby zagranicznych gości. - Badania pokazują, że prawie 60 proc. podróżnych rozważyłoby przedłużenie swojego pobytu, gdyby zaoferowano im wybór restauracji z gwiazdkami Michelin. Dlatego te nowe wyróżnienia Michelin dają Litwie potężny impuls do przyciągania turystów gastronomicznych z całego świata – uzupełnia.
Wspierane przez Lithuania Travel i jej partnerów, podwójne świętowanie jest postrzegane jako pierwszy etap szerszej strategii prezentowania litewskiej kuchni światu. Poprzez wydarzenia takie jak ceremonia prezentacji przewodnika Michelin i wybór Bocuse d’Or, Litwa kładzie podwaliny pod trwały wzrost turystyki gastronomicznej i międzynarodowego uznania. MBG