Na Zamku w Liwie odbyła się kolejna edycja Turnieju Smaków
Na uczestników IV Międzynarodowego Turnieju Smaków na zamku w Liwie, który odbył się 25 czerwca czekała moc atrakcji. Turniej rozpoczął się jarmarkiem produktów regionalnych i rękodzieła, po których przyszedł czas na konkursy kulinarne. Na rozmaitych warsztatach uczestnicy mieli okazję poznać tajniki lalkarstwa, garncarstwa, tkactwa, robienia kwiatków z bibuły a nawet walki mieczem sportowym. Nie zabrakło występu szczudlarzy i konsultacji z dietetykiem. Było też miejsce na zabawy i gry i zabawy sportowe.
Wśród przygotowanych pokazów kulinarnych zaprezentowano kuchnię słowiańską, proces lepienia pierogów, a także robienia masła centryfugą. O pszczelarstwie opowiadał mistrz pszczelarstwa Stefan Ambroziak. Można było również wziąć udział w warsztatach zielarskich, pokazie robienia sękacza oraz w ziołowym spacerze. Odbyły się nawet pokazy pierwszej pomocy, a także konkursy prowadzone przez OSP w Liwie.
Podczas inauguracji Akademii Pana Wielądko, która odbyła się w Sali Rycerskiej chętni wysłuchali wykładów „O Akademii” oraz „Lokalne produkty i kuchnia wartością regionu”. Na spotkaniu autorskim dr Aleksandra Kleśta – Nawrocka opowiadała o „Kucharzu doskonałym”, czyli fenomenie kuchni staropolskiej..
Na turnieju nie zabrakło muzyki i tańca. Goście bawili się przy występach zespołów takich jak Mielniczanie z Mielnika, Kapela Łochowska i zespół Tęcza z Dobrego. Była też okazja do nauki tańca podlaskiego. Odbyło się również uroczyste Zakończenie Charytatywnego Rajdu Szlakiem Mazowsza Wschodniego.
O godzinie osiemnastej nastąpiło rozstrzygnięcie konkursów kulinarnych. Nagrody specjalne dziennikarzy otrzymali Ewa Mitowska za „Nalewkę nadbużańską z mirabelek” oraz Mazowiecka Micha Szlachecka za „Suchy prowiant i napitek”. Wyróżnienia przyznano Firmie Naturtur za „Zestaw olejów” oraz Stefanowi Ambroziakowi za „Koszyk zdrowia z pasieki”.
Do konkursu „Na najsmaczniejszą potrawę regionalną na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa – Wilno” zgłoszono dwadzieścia trzy potrawy. Pierwsze miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko zdobyło Gospodarstwo Agroturystyczne Latosowo za „Polewkę z barszczu”. Drugie miejsce przyznano Irenie Zawadzkiej za Gołąbki z kwaszonej kapusty, zaś trzecie Stowarzyszeniu „Liwianka” za pierogi z farszem ziemniaczanym . Wyróżnieni zostali Anna i Marek Sienkiewicz za „Kapustę kiszoną w główce”. Wyróżnienia i nagrody rzeczowe ufundowane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa otrzymali Wanda Kaim za danie "Prygle" oraz Marzena Zuchowicz i Justyna Osińska za "Babcine byki".
Do konkursu „Gościniec z podróży” – najlepszy regionalny podarunek kulinarny z podróży szlakiem Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa – Wilno zgłoszono dwadzieścia siedem kulinarnych upominków. Pierwsze miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko zdobyła Mazowiecka Micha Szlachecka za „Suchy prowiant i napitek”, drugie Helena Datczuk za „Korowaj Mielnicki”, a trzecie stowarzyszenie „Ku przyszłości” za „Pączki Kościuszki”. Wyróżniono Ewę Mitowską za „Nalewkę Nadbużańską z mirabelek”. Wyróżnienia i nagrody rzeczowe ufundowane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa otrzymali Marek i Anna Sienkiewicz za "Sok z kiszonych buraków", a także Elżbieta Żmudzka za "Pierniki okolicznościowe.
25 czerwca 2017, IV Międzynarodowy Turniej Smaków na Zamku w Liwie, Liw