Festiwal kulinariów i kultury z piernikiem w roli głównej Święto Toruńskiego Piernika, które odbyło się 11-12 sierpnia w Toruniu, zamienił toruńską Starówkę i Błonia Nadwiślańskie w kulinarno-kulturalną oraz festiwalową scenę. Niezwykłe pokazy kulinarne połączone z degustacją w wykonaniu szefów kuchni znanych z programów telewizyjnych – Pascala Brodnickiego, Maliki Szyc-Juchnowicz oraz Sebastiana Olmy, warsztaty piernikarskie pod okiem mistrzów piernikarskich z Fabryki Cukierniczej Kopernik, Międzynarodowy Zlot Food Trucków, piernikowa kawiarnia, liczne atrakcje dla najmłodszych, koncerty znanych polskich i zagranicznych zespołów, pokazy sportowe w wykonaniu najlepszych instruktorów – to tylko kilka z wielu atrakcji tegorocznego programu imprezy, na którą tłumnie przybyli mieszkańcy Torunia oraz turyści z całej Polski.
Długi weekend sierpnia w Toruniu bez wątpienia upłynął pod znakiem piernika, który nie bez powodu doczekał się tu swojego dnia. Toruński piernik stał się bowiem bohaterem festiwalu kulinarno-kulturalnego, który w wyjątkowy sposób połączył historię z nowoczesnością przyciągając tłumy mieszkańców Torunia oraz turystów z całej Polski. Tu każdy mógł znaleźć coś dla siebie!
Kulinarna odsłona Święta Toruńskiego Piernika
Największym show Święta Toruńskiego Piernika 2017 były prezentacje kulinarne szefów kuchni znanych z telewizyjnych ekranów, którzy zaproponowali nowe, współczesne wykorzystanie toruńskiego piernika w kulinariach. Na jeden sierpniowy dzień Błonia Nadwiślańskie stały się centrum piernikowych specjałów kulinarnych. We wspaniałej scenerii tłumy odwiedzających z dużym zainteresowaniem oglądały mistrzowskie popisy, których inspiracją i składnikiem były słynne toruńskie pierniki.
Podczas swoich pokazów Pascal Brodnicki dał popis gotowania na najwyższym poziomie i zaprezentował przepis na duszoną wołowinę w sosie piwno-piernikowym oraz chutney z pomidorów i czerwonych owoców z francuskimi tostami z piernika, które zachwyciły publiczność.
Natomiast Malika Szyc-Juchnowicz przygotowała zaskakujące połączenie smaków, a mianowicie pomysł na wiśniowego śledzia w pierniku z piklowanym winogronem i paloną cebulą oraz przydymioną korzenną kaczkę z piernikowym hummusem, fenkułem i sosem z granata.
Uczestnicy pokazów mogli nie tylko posmakować każdej z przyrządzonych na ich oczach potraw, ale również poznać tajniki kucharza, który instruował krok po kroku, jak przygotować prezentowane danie. Sebastian Olma zaskoczył wszystkich przepisem na pierś z kurczaka na pierniku ze słodkim batatem i burakiem. Drugą potrawą, zaprezentowaną podczas pokazu, był krem marchwiowy z piernikowymi grzankami i marakują.
Dużym zainteresowaniem cieszyła się również strefa gastronomiczna usytuowana na Błoniach Nadwiślańskich, gdzie już od piątku swoje flagowe dania serwowało ponad 30 food trucków przybyłych z całej Europy. W menu oczywiście nie zabrakło piernikowych propozycji. Tuż obok na czas obchodów Święta powstała Aleja Piw Rzemieślniczych, gdzie można było posmakować zimnego, regionalnego piwa. Na miłośników słodkości i kawy czekała kawiarnia „U Mistrza Piernikarskiego”, w której można było skosztować deserów przygotowanych na bazie pierników z Fabryki Cukierniczej Kopernik S.A. Na wielbicieli fitnessu i zumby czekały treningi z najlepszymi polskimi instruktorami.