Tytuł Europejskiego Regionu Gastronomicznego na rok 2026 przypadł Gozo, jednej z wysp maltańskich. Tak zadecydował Międzynarodowy Instytut Gastronomii, Kultury, Sztuki i Turystyki (IGCAT).
Jury IGCAT doceniło wyjątkowy charakter lokalnej kuchni, gościnność mieszkańców Gozo oraz ścisłe powiązanie tradycji kulinarnych z kulturą i historią regionu. Eksperci zwrócili również uwagę na wysoką jakość lokalnych produktów, przywiązanie do tradycyjnych metod produkcji żywności oraz harmonijne połączenie kultury, sztuki i rzemiosła.
Jej członkowie mogli przekonać się z bliska, jak wygląda na miejscu hodowla kóz, przetwórstwo pomidorów, a także proces powstawania lokalnego owczego serca (gbejniet) oraz chleba (ftira).
Jako że na Wyspach Maltańskich występuje silny związek między jedzeniem a religią, jury IGCAT doświadczyło tego na własnej skórze uczestnicząc w Wielkim Poście, tradycyjnych wydarzeniach gastronomicznych w ramach Wielkiego Tygodnia, a także zwiedzając sanktuarium Ta’Pinu oraz megalityczne świątynie Ggantija.
To już drugie wyróżnienie dla Gozo w tym roku ze strony IGCAT. Wcześniej, podczas festiwalu Food Film Menu 2024, krótkometrażowy film o tej maltańskiej wyspie zdobył nagrodę w kategorii „Europejski Region Gastronomiczny”. Oprócz Gozo, tytuł Europejskiego Regionu Gastronomicznego 2026 otrzymały również grecka Kreta i chorwacka Kvarner.
Międzynarodowy Instytut Gastronomii, Kultury, Sztuki i Turystyki (IGCAT) to instytucja zajmująca się promowaniem różnorodności kulinarnej w Europie. Nagroda „Europejski Region Gastronomiczny” przyznawana od 2016 roku ma na celu podniesienie świadomości o bogactwie kulturowym i gastronomicznym Starego Kontynentu oraz wspieranie zrównoważonego rozwoju regionów. MG