Thomas Cook zanotował zysk po raz pierwszy od pięciu lat
Wzmożona kontrola kosztów i dobra sprzedaż to główne czynniki, którym Thomas Cook zawdzięcza dodatni wynik finansowy, mimo wielu zawirowań, jakich w tym roku świadkiem była branża turystyczna.
– Klienci pozytywnie odpowiedzieli na zwiększenie nacisku na hotele wyższej jakości i na własne obiekty koncepcyjne, których wskaźnik rezerwacji wzrósł o ponad 40 procent w stosunku do roku poprzedniego – mówi Peter Fankhauser, prezes Thomas Cook Group i dodaje, że tę strategię firma zamierza kontynuować rozwijając koncept hoteli butikowych pod marką Casa Cook. Pierwszy obiekt z tej sieci zostanie otwarty na Rodos przed nadchodzącym sezonie letnim.
Analiza finansów wewnątrz grupy pokazuje, że najlepsze wyniki zanotowano w Wielkiej Brytanii, gdzie wzrosty w zysku operacyjnym wyniosły 42 procent. W Europie Północnej i w liniach lotniczych w Niemczech wskaźnik ten był wyższy odpowiednio o 23 i 19 procent. Europa Kontynentalna, szczególnie Niemcy i Francja osiągnęły słabsze wyniki głównie z powodu większej konkurencji rynkowej.
Przychody grupy za rok obrotowy 2014/2015 ukształtowały się na poziomie 7,834 milionów funtów (+1,1 proc.), bazowy zysk z działalności operacyjnej osiągnąć 310 milionów funtów (+11 proc.), a zysk po opodatkowaniu 19 milionów funtów (wzrost o 177 milionów funtów). Grupa przewiduje, że w początkach 2017 roku będzie mogła wypłacić dywidendę za wyniki osiągnięte w 2016 roku.
Marzena German
2015-12-07 16:11:00
powrót
Dołącz do dyskusji na stronie
»