TURYTYKA KRAJOWA
Kazimierz Dolny z atrakcją dla turystów kulinarnych
W połowie sierpnia oferta turystyczna Kazimierza Dolnego powiększyła się o nową atrakcję. To Muzeum Koguta i Kazimierskich Tradycji Kulinarnych, które mieści się w piwnicach piekarni Sarzyńskich. Obiekt chce przyciągnąć turystów indywidualnych i grupy zorganizowane.
Muzeum powstało, by promować i ocalić od zapomnienia tradycje i dziedzictwo kulinarne Kazimierza Dolnego – w tym wyroby lokalne (kazimierskiego koguta) i tradycje restauracyjne. Ekspozycję podzielono na dwie części. Jedna dotyczy piekarstwa i młynarstwa, druga ma zaznajamiać z tradycyjnymi produktami: dymionymi śliwkami węgierkami, przetwórstwem owoców, winiarstwem, browarnictwem. Są tam też przepisy na kazimierskie potrawy oraz informacje o kuchni żydowskiej Kazimierza Dolnego, dawnych restauracjach i jadłodajniach dla letników oraz lokalnych targach.
Uzupełnieniem oferty Muzeum są wydarzenia. Organizowane będą pokazy przygotowywania kazimierskiego koguta, także prelekcje, warsztaty i spotkania kulinarne. Muzeum jest czynne od wtorku do niedzieli. MO, foto UM Kazimierz Dolny
2021-08-20 16:54:00
powrót
Dołącz do dyskusji na stronie
»