Strona główna  |  Wydawnictwo  |  Wydania cyfrowe  |  Kontakt  |  Reklama

 
Aktualności

»


TURYTYKA KRAJOWA

Kazimierz Dolny z atrakcją dla turystów kulinarnych


W połowie sierpnia oferta turystyczna Kazimierza Dolnego powiększyła się o nową atrakcję.  To Muzeum Koguta i Kazimierskich Tradycji Kulinarnych, które mieści się w piwnicach piekarni Sarzyńskich. Obiekt chce przyciągnąć turystów indywidualnych i grupy zorganizowane.  

Muzeum powstało, by promować i ocalić od zapomnienia tradycje i dziedzictwo kulinarne Kazimierza Dolnego – w tym wyroby lokalne (kazimierskiego koguta) i tradycje restauracyjne. Ekspozycję podzielono na dwie części. Jedna dotyczy piekarstwa i młynarstwa, druga ma zaznajamiać z tradycyjnymi produktami: dymionymi śliwkami węgierkami, przetwórstwem owoców, winiarstwem, browarnictwem. Są tam też przepisy na kazimierskie potrawy oraz informacje o kuchni żydowskiej Kazimierza Dolnego, dawnych restauracjach i jadłodajniach dla letników oraz lokalnych targach.

Uzupełnieniem oferty Muzeum są wydarzenia. Organizowane będą pokazy przygotowywania kazimierskiego koguta, także prelekcje, warsztaty i spotkania kulinarne. Muzeum jest czynne od wtorku do niedzieli. MO, foto UM Kazimierz Dolny

2021-08-20 16:54:00

powrót

Dołącz do dyskusji na stronie

»

Komentarz:
Text:
Podpis:
Nazwa:
WWW:

Wysłanie komentarza oznacza ze zgadzam się na regulamin.
Dołącz do dyskusji na FB

»

 
Sylwetka

»




»Katarzyna Krawiczyńska, właścicielka biura Herkules Express w Słupsku  » więcej





Newsletter

»

Zamów newsletter