DESTYNACJE
Kirgistan chce przyciągnąć turystów kumysem
W rekordowym dla turystyki 2019 r. Kirgistan przyjął 1,8 mln odwiedzających. Byli to głównie obywatele Kazachstanu, Rosji, w mniejszym stopniu turyści z krajów europejskich. Pandemia zastopowała napływ turystów. W 2020 r. odwiedzających było zaledwie 460 tys. Kraj chce odzyskać zagranicznych gości. W tym celu wykorzystuje rosnące zainteresowanie obywateli świata dbaniem o zdrowie, m.in. piciem fermentowanych napoi. W najnowszych spotach promocyjnych namawia obcokrajowców do tego, by przyjechali do kraju i skosztowali narodowego napoju – kumysu wyprodukowanego z mleka klaczy. W przekazach promocyjnych podkreśla się jego prozdrowotne zalety, zwłaszcza fakt, że wzmacniających odporność właściwości.
Kumys jest też punktem wyjścia do poznania tradycyjnego kirgiskiego stylu życia, w tym spania w jurcie na pastwiskach zlokalizowanych w górach i w otoczeniu koni, które dają mleko (turystów zachęca się do picia świeżego mleka znanego jako saamal). MO, foto Pixabay
2022-07-21 08:18:00
powrót
Dołącz do dyskusji na stronie
»