Artykuły » Prawo w turystyce
»
Branża pod kontrolą PIP
Państwowa Inspekcja Pracy opublikowała plan działania na bieżący rok. Wynika z niego, że ogółem przeprowadzonych będzie 88 tysięcy kontroli.
Kontroli mogą się spodziewać ci przedsiębiorcy, którzy zatrudniają małą liczbę pracowników lub np. wyłącznie osoby na podstawie umów cywilnoprawnych. Nadzorowane będą wytypowane inwestycje realizowane w związku z EURO 2012. Kontrole będą prowadzone w szczególności w branżach hotelarskiej i restauracyjnej. Zdaniem PIP w tych zakładach najczęściej dochodzi do naruszeń związanych z legalnością zatrudnienia. Dlatego w 2012 r. będą kontynuowane podstawowe działania z zakresu kontroli legalności zatrudnienia.Kontrolowani będą również przewoźnicy. PIP uczestniczy w realizacji Krajowej Strategii Kontroli przepisów w zakresie czasu jazdy i czasu postoju, obowiązkowych przerw i czasu odpoczynku kierowców. W tym roku obejmą nie tylko kwestie wynikające z założeń Krajowej Strategii, ale również zagadnienia czasu pracy kierowców. Dodatkowo trzy inspektoraty w ramach działań własnych wymieniają działania związane z kontrolami branży. Inspektorat w Bydgoszczy planuje kontrolować czas pracy i wynagrodzenia w placówkach usługowych (hotele i restauracje), a warszawski inspektorat przygotował program informacyjno-prewencyjny „Euro 2012” skierowany do podmiotów funkcjonujących tymczasowo w trakcie obsługi mistrzostw Europy w piłce nożnej (usługi, handel itp.). Inspektorat wrocławski skontroluje legalność zatrudnienia przy pracach sezonowych (hotele, gastronomia, wypoczynek dzieci i młodzieży).Przedsiębiorcy wymienieni w planie mogą spodziewać się kontroli już teraz, ale warto pamiętać, że inspekcja może pojawić się w firmie zawsze. Najczęściej inicjatorami kontroli są niedozwoleni pracownicy. Ok. 32% kontroli związanych jest z badaniem zasadności skarg zgłaszanych przez pracowników. JT
2012-03-01
powrót