Strona główna  |  Prenumerata  |  Wydawnictwo  |  Wydania cyfrowe  |  Kontakt  |  Reklama

 
Bitwa na smaki po raz czwarty

»

Na Zamku w Liwie odbyła się kolejna edycja Turnieju Smaków

Na uczestników IV Międzynarodowego Turnieju Smaków na zamku w Liwie, który odbył się 25 czerwca czekała moc atrakcji. Turniej rozpoczął się jarmarkiem produktów regionalnych i rękodzieła, po których przyszedł czas na konkursy kulinarne. Na rozmaitych warsztatach uczestnicy mieli okazję poznać tajniki lalkarstwa, garncarstwa, tkactwa, robienia kwiatków z bibuły a nawet walki mieczem sportowym. Nie zabrakło występu szczudlarzy i konsultacji z dietetykiem. Było też miejsce na zabawy i gry i zabawy sportowe.

Wśród przygotowanych pokazów kulinarnych zaprezentowano kuchnię słowiańską, proces lepienia pierogów, a także robienia masła centryfugą. O pszczelarstwie opowiadał mistrz pszczelarstwa Stefan Ambroziak. Można było również wziąć udział w warsztatach zielarskich, pokazie robienia sękacza oraz w ziołowym spacerze. Odbyły się nawet pokazy pierwszej pomocy, a także konkursy prowadzone przez OSP w Liwie.

Podczas inauguracji Akademii Pana Wielądko, która odbyła się w Sali Rycerskiej chętni wysłuchali wykładów „O Akademii” oraz „Lokalne produkty i kuchnia wartością regionu”. Na spotkaniu autorskim dr Aleksandra Kleśta – Nawrocka  opowiadała o  „Kucharzu doskonałym”, czyli fenomenie kuchni staropolskiej..

Na turnieju nie zabrakło muzyki i tańca. Goście bawili się przy występach zespołów takich jak Mielniczanie z Mielnika, Kapela Łochowska i zespół Tęcza z Dobrego. Była też okazja do nauki tańca podlaskiego. Odbyło się również uroczyste Zakończenie Charytatywnego Rajdu Szlakiem Mazowsza Wschodniego.

O godzinie osiemnastej nastąpiło rozstrzygnięcie konkursów kulinarnych. Nagrody specjalne dziennikarzy otrzymali Ewa Mitowska za „Nalewkę nadbużańską z mirabelek” oraz Mazowiecka Micha Szlachecka za „Suchy prowiant i napitek”. Wyróżnienia przyznano Firmie Naturtur za „Zestaw olejów” oraz Stefanowi Ambroziakowi za „Koszyk zdrowia z pasieki”.

Do konkursu „Na najsmaczniejszą potrawę regionalną na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa – Wilno” zgłoszono dwadzieścia trzy potrawy. Pierwsze miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko zdobyło Gospodarstwo Agroturystyczne Latosowo za „Polewkę z barszczu”. Drugie miejsce przyznano Irenie Zawadzkiej za Gołąbki z kwaszonej kapusty, zaś trzecie Stowarzyszeniu „Liwianka” za pierogi z farszem ziemniaczanym . Wyróżnieni zostali Anna i Marek Sienkiewicz za „Kapustę kiszoną w główce”. Wyróżnienia i nagrody rzeczowe ufundowane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa otrzymali Wanda Kaim za danie "Prygle" oraz Marzena Zuchowicz i Justyna Osińska za "Babcine byki".

Do konkursu „Gościniec z podróży” – najlepszy regionalny podarunek kulinarny z podróży szlakiem Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa – Wilno zgłoszono dwadzieścia siedem kulinarnych upominków. Pierwsze miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko zdobyła Mazowiecka Micha Szlachecka za „Suchy prowiant i napitek”, drugie Helena Datczuk za „Korowaj Mielnicki”, a trzecie stowarzyszenie „Ku przyszłości” za „Pączki Kościuszki”. Wyróżniono Ewę Mitowską za „Nalewkę Nadbużańską z mirabelek”. Wyróżnienia i nagrody rzeczowe ufundowane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa otrzymali Marek i Anna Sienkiewicz za "Sok z kiszonych buraków", a także Elżbieta Żmudzka za "Pierniki okolicznościowe.

25 czerwca 2017, IV Międzynarodowy Turniej Smaków na Zamku w Liwie, Liw

 

»


Czytaj cyfrowe wydania Wiadomości Turystycznych >>>

  
» 11-14.01.2018 – TARGI
Ferien-Messe Wien,
Wiedeń, Austria, organizator: Reed Exhibition Messe Wien, RELX Group, www.ferien-messe.at
»  12-14.01.2018 – TARGI 
Targi Turystyczne Reiselivsmessen 2018, Oslo, Norwegia, organizator: On-Site Norway AS, reiselivsmessen.no

»
17-21.01.2018 – TARGI
FITUR Międzynarodowe Targi Turystyczne,
Madryt, Hiszpania, organizator: IFEMA - Feria de Madrid, www.ifema.es
Sylwetka

»



» Maciej Dudziak, właściciel biura Happy Ways »więcej
.

»



Newsletter

»

Zamów newsletter