WYDARZENIE
Dziennikarze na szlaku Niech Cię Zakole
Przetwory owocowe i warzywne, pieczywo, wina, przede wszystkim jagnięcina i gęś kołudzka – to smaki wpisane w kulinarne dziedzictwo Doliny Wisły, Ziemi Dobrzyńskiej i Kociewia, czyli terenów rozciągających się wzdłuż zakola Wisły (woj. kuj.-pom.). Aby uchronić te smaki zapomnienia i promować je wśród konsumentów, lokalni producenci i branża turystyczna stworzyli szlak Niech Cię Zakole. Teraz zachęcają potencjalnych turystów do przemierzenia trasy. W tym celu opracowali gotowe pakiety turystyczne, które mogą być sprzedawane przez biura podróży.
W lipcu szlak zorganizował wyjazd prasowy mający przybliżyć dziennikarzom region i pokazać jak w praktyce funkcjonują pakiety. Uczestnicy wyprawy rozpoczęli podróż w restauracji Życie Gruzji w Osielsku serwującej dania z jagnięciny. Następnego dnia odwiedzili agroturystykę Śliwkowy sad produkującą powidła śliwkowe i organizującą Święto śliwki, zawitali też do Nadwiślańskiej Chaty, gdzie wzięli udział w lekcji botanicznej i biesiadzie kulinarnej. W winnicy Przy Talerzyku degustowali lokalne wino, na koniec zaś pojechali do Gruczna, gdzie co roku w sierpniu odbywa się Festiwal Smaków.
Wizyta została zorganizowana w ramach projektu „Wybierz Strawę i Wyprawę na szlaku Niech Cię Zakole” z instytutem Zootechniki – Państwowym Instytutem Badawczym w Balicach i przy wsparciu KSOW. MO
2022-07-19 08:42:00
powrót
Dołącz do dyskusji na stronie
»