Strona główna  |  Wydawnictwo  |  Wydania cyfrowe  |  Kontakt  |  Reklama

 
Aktualności

»


DESTYNACJE

Sri Lanka stawia na turystykę kulinarną

Pod koniec lipca prezydent Sri Lanki, Ranil Wickremesinghe poinformował o nowym planie rządu dotyczącym rozwoju turystyki w kraju: „Odwiedź Sri Lankę”.  Choć plan jest dopiero w fazie tworzenia i jego upublicznienie ma nastąpić w najbliższych miesiącach, prezydent zdradził nieco szczegółów dotyczących projektu. Zakłada on, że rocznie do kraju będzie przyjeżdżać 5 mln turystów, z czego połowę mają stanowić turyści luksusowi, mimo że według szacunków Sri Lanka może przyjmować nawet 10 mln turystów, z których większość z Azji i regionu Oceanu Indyjskiego. Aby tego dokonać kraj musi stać się bardziej konkurencyjny na międzynarodowym rynku turystycznym. Sri Lanka chce zadbać nie tylko o rozwój infrastruktury noclegowej, również o poprawę doświadczeń turystów. Drugi z celów chce osiągnąć promując i rozwijając się jako destynacja turystyki kulinarnej. W kraju ma powstać Szkoła Kulinarna, wsparciem objęte już istniejące placówki edukacyjne, zwiększona ma być liczba pracowników związanych z turystyką kulinarną. Konieczne jest też dostosowanie oferty kulinarnej do gustów potencjalnych odwiedzających. Prezydent zwracał uwagę, ze skoro większość turystów zagranicznych to Azjaci, w restauracjach nie może zabraknąć potraw krajów kuchni azjatyckiej. MO, foto WSWS 

2023-08-11 14:17:00

powrót

Dołącz do dyskusji na stronie

»

Komentarz:
Text:
Podpis:
Nazwa:
WWW:

Wysłanie komentarza oznacza ze zgadzam się na regulamin.
Dołącz do dyskusji na FB

»

 
Sylwetka

»




»Katarzyna Krawiczyńska, właścicielka biura Herkules Express w Słupsku  » więcej





Newsletter

»

Zamów newsletter