DESTYNACJE
Sri Lanka stawia na turystykę kulinarną
Pod koniec lipca prezydent Sri Lanki, Ranil Wickremesinghe poinformował o nowym planie rządu dotyczącym rozwoju turystyki w kraju: „Odwiedź Sri Lankę”. Choć plan jest dopiero w fazie tworzenia i jego upublicznienie ma nastąpić w najbliższych miesiącach, prezydent zdradził nieco szczegółów dotyczących projektu. Zakłada on, że rocznie do kraju będzie przyjeżdżać 5 mln turystów, z czego połowę mają stanowić turyści luksusowi, mimo że według szacunków Sri Lanka może przyjmować nawet 10 mln turystów, z których większość z Azji i regionu Oceanu Indyjskiego. Aby tego dokonać kraj musi stać się bardziej konkurencyjny na międzynarodowym rynku turystycznym. Sri Lanka chce zadbać nie tylko o rozwój infrastruktury noclegowej, również o poprawę doświadczeń turystów. Drugi z celów chce osiągnąć promując i rozwijając się jako destynacja turystyki kulinarnej. W kraju ma powstać Szkoła Kulinarna, wsparciem objęte już istniejące placówki edukacyjne, zwiększona ma być liczba pracowników związanych z turystyką kulinarną. Konieczne jest też dostosowanie oferty kulinarnej do gustów potencjalnych odwiedzających. Prezydent zwracał uwagę, ze skoro większość turystów zagranicznych to Azjaci, w restauracjach nie może zabraknąć potraw krajów kuchni azjatyckiej. MO, foto WSWS
2023-08-11 14:17:00
powrót
Dołącz do dyskusji na stronie
»